Wat cupping kan doen voor jouw gezondheid.

Cupping is een eeuwenoude techniek die we vooral kennen uit China maar ook al heel lang voorkomt in het Midden Oosten. 

Het zal je vast wel eens zijn opgevallen zijn olympische- of andere topsporters met grote ronde blauwe plekken op hun schouders en rug. Deze plekken ontstaan door cupping, en zien er pijnlijk uit, maar het tegendeel is waar.

Cupping is een “omgekeerde” massage, door een vlam in een glazen cup te houden verwijder je het zuurstof en zodra deze op de huid wordt geplaats ontstaat hier een vacuüm. Cupping wordt van oudsher voor veel ziektes gebruikt maar ook voor pijnlijke spieren en gewrichten. Moderne sporters gebruiken cupping vooral voor een sneller herstel. Cupping is een bliss voor je gezondheid.

Je leest vaak dat cupping de doorbloeding van de spieren stimuleert, maar uit ervaring weet ik dat cupping veel beter werkt op het bindweefsel. Bindweefsel of fascia zit letterlijk overal in het lichaam, en heeft de neiging droger en daardoor stijver te worden. Door het vacuüm van de cups drukt het lichaam zelf naar buiten, We kunnen de cups masserend bewegen over het lichaam of we laten de cups ongeveer 20 minuten staan. Bij het loslaten trekt het lichaam vocht naar het behandelde gebied toe, wat het fascia weer nodig heeft! De basis van ons fascia is collageen, en in ons fascia wordt Hyaluronan (of Hyaluronzuur) aangemaakt een stofje dat water aan zich bindt, dit zorgt ervoor dat het lichaam en met name ons fascia gehydrateerd blijft, wat verschillende fantastische kwaliteiten met zich meebrengt: gehydrateerd fascia laat het lichaam sneller herstellen na een lichamelijk zware prestatie zoals bij bv sport, maar het zorgt er ook voor dat de huid strakker blijft. Veel rug en gewrichts-problemen zijn fascia gerelateerd en ook hier zien we mooie resultaten met cupping. Denk dan aan tennisarm, frozen shoulder, lage- en boven rugpijn. Last but not least, cupping werkt heel goed tegen cellulitis op buik, billen en benen, het is geen wondermiddel maar er is duidelijk vermindering na een aantal behandelingen. En de blauwe plekken? Voor mensen die bekend zijn met cupping een uiting dat er goed voor het lichaam wordt gezorgd! Dat je goed bezig bent met je gezondheid.

MOON YOGA CLUB is hét centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Binnen MOON YOGA CLUB geloven wij dat iedereen een innerlijk kompas heeft dat je succesvol door het leven leidt, ‘your true north’. Wij bieden yoga, opleidingen en trainingen met als doel dat jij kan bouwen aan jouw sterkste, meest veerkrachtige en meest optimistische versie van jezelf. 

Liefs,

Karen