Irene le Roy

Tegenwoordig weten we dat het eten van groene groente en voldoende beweging goed is voor je gezondheid. Maar wist je dat de kwaliteit van je gedachtes ook je gezondheid beïnvloedt? Met een Green mind, oftewel een gezonde geest, sta je positiever in het leven, ervaar je meer rust, beleef je meer plezier én ben je beter bestand tegen ziektes.

Goudvis mindfuller dan wij

Volledig aanwezig zijn in het hier en nu is in de drukke maatschappij waarin wij leven steeds moeilijker. En de situatie verslechtert. In 2000 was de concentratiespanne van de gemiddelde mens nog 12 seconden. In 2015 konden we nog slechts acht seconden onze aandacht onverdeeld op één taak richten. Dit betekent dat een goudvis, die niet bepaald bekend staat als mindful wezen, ons sinds kort voorbijstreeft. Goudvissen hebben namelijk een aandachtsspanne van maar liefst negen seconden.

De wetenschap van Mindfulness

A Green mind krijg je door middel van mindfulness. Mindfulness  is leren hoe je hersenen werken door bewezen technieken te gebruiken om meer kalmte, focus, optimisme en emotionele intelligentie te verhogen. Ademhalingstechnieken zijn hierbij zeer effectief. Door volledig in te ademen stuur je meer zuurstof naar het sociale deel van je brein; amygdala. Wanneer de amygdala getriggerd wordt in stressvolle situaties dan worden primaire reacties in werking gezet, zoals vluchten, verstijfen of verdedigen. Of minder heftige reacties zoals hartkloppingen, zweten of blozen.

Mindfulness vertraagt het verouderings proces

Zitten met je ogen dicht en de lengte van je ademhaling tellen, kost bijna geen hersenactiviteit. Dit helpt je hersenen in een ontspannen alpha wave te komen. Rustig en diep ademen activeert ook het parasympathische zenuwstelsel. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt, dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Deze ademhalingsoefening levert veel gezondheidsvoordelen op, variërend van het verminderen van ontstekingen tot het vertragen van het verouderingsproces. Yes, please! 

Drie eenvoudige Green Mind tips voor beginners: 

Wil je ook meer rust in je lijf? Hieronder deel ik drie eenvoudige oefeningen die je kunt inzetten. Zie het als yoga voor je brein. Oefening 2 en 3  gebruik ik vaak in mijn eigen yoga lessen. Ze kosten je een paar minuutjes per dag en hebben direct een positief effect op je gezondheid. Oefening baart kunst en als ik het kan, kan iedereen het. Enjoy!

  1. Go back to nature

Laat alle electronica thuis en maak een wandeling in de natuur van minimaal 30 minuten.  Loop rustig en kijk om je heen. Wees je bewust van de kleuren en dingen die je ziet. Voel de sensaties van de wind en de zon op je huid. Focus je op de geluiden die je hoort. Probeer je ook bewust te zijn van de geur van het bos of de zilte zeelucht. Leg je handen op je onderbuik. Adem langzaam in naar je handen toe. Vul je buik als een ballon met verse zuurstof. En op een uitademing laat je je buik helemaal leeglopen. Als je helemaal leeg bent trek je je navel in. Herhaal deze oefening ongeveer 3- 5 minuten. Vaak ademen we onbewust onvolledig en deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat je longen maximaal zuurstof opnemen.

  1. Circle of Breath

Sluit je ogen of kijk naar een vast punt op de grond dat niet beweegt, zo’n meter voor je. Adem 5 tellen langzaam in. Houd je adem 5 tellen vast. Adem 5 tellen uit en houdt 5 tellen vast. Herhaal dit 5 keer. Deze oefening werkt zeer ontspannend.

  1. Aanspannen & ontspannen

Ga liggen en sluit je ogen. Probeer nu alle spieren in je lichaam heel stevig aan te spannen. Je tenen, voeten, je benen, je heupen, je armen, maak van je handen vuisten en knijp ze zo hard mogelijk samen, breng je schouders richting je oren en houdt de spanning een paar secondes vast. Adem vervolgens diep in en laat alle spieren los. Herhaal dit 3 keer. Dit helpt je meer bewust te worden van je lichaam.

Irene le Roy

Founder Moon Yoga Club

- Dit artikel verscheen eerder op Flessenpost mei 2018.