Vorige week organiseerde ik voor een prive groep een Moon Mindfulness walk en liepen we een uur in stilte door de prachtige natuur van het Bergerbos. De opzet is vooraf duidelijk: Het eerste gedeelte begeleid ik je met actieve wandelmeditaties van Thich Nhat Hanh, een zenmeester en boeddhistische monnik. Het tweede gedeelte ie bedoeld om zo lang mogelijk de stilte te ervaren in je mind. En als je gedachtes weer gaan ratelen, dan pak je terug op een van de 4 wandelmeditaties die we daarvoor hebben beoefend. Een bijzondere ervaring die jij nu ook zelf kunt doen in het bos.

Met deze wandelmeditaties kom je helemaal tot rust:

  1. Tellen van je ademhaling
    Probeer een uur in stilte te wandelen, zonder telefoon, zonder gesprekken aan te gaan. Een van de oefeningen die we altijd doen is met volle aandacht ademhalen. Dat is de een goede manier om tot rust te komen. Je adem heb je altijd bij je.Houd je nek en hoofd in één lijn, ontspan je lichaam terwijl je wandelt, concentreer je op je adem en terwijl je je adem volgt door je neus, luchtpijp en longen, tel je de lengte van je ademhaling: in één, twee, drie, vier (zo lang je inademing is) adem uit en dan tel je evenveel tellen uit. Bepaal van te voren tot waar je deze oefening doet. Ik houd zelf altijd minimaal 500 meter aan op gevoel. Hoe langer de oefening hoe krachtiger. Je adem is deel van je lichaam en deze aandacht zal je ook merken in de rest van je lichaam. Natuurlijk krijg je gedachten. Dat is geen punt. Dan ga je weer terug naar je ademhaling. 
  2. Kussen van de grond met je voeten
    Het is in het geven dat we mogen ontvangen. Deze wandelmeditatie zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de natuur om je heen. Neem jouw favoriete bloem in gedachte. Terwijl je loopt rol je heel bewust je voeten af op de grond, en visualiseer je dat je vanuit je voetzolen zaadjes van jouw favoriete bloem plant in de grond onder je. Doe dit minimaal 500 meter heel bewust.
  3. Thuis
    Soms kun je het gevoel hebben dat je niet bent waar je wilt zijn. Je heb een bepaald doel voor ogen en je wordt ongeduldig omdat het resultaat zich nog niet heeft laten zien. Jouw persoonlijk pad ontvouwt zich bij elke stap die je zet. En dit is geen lineaire lijn van A naar B. Om meer rust in je mind te creëren kan de volgende wandelmeditatie helpen.
    Bij elke stap die je zet zeg je in je zelf: ‘Ik ben hier.’
    Bij de volgende stap: ‘Ik ben thuis.’
    Jij bent namelijk precies daar waar jij moet zijn.

Het bos is zo mooi in deze tijd van het jaar. Doen!

liefs Irene 
founder Moon Yoga Club