Vanaf onze geboorte stapelen we conditioneringen op.

Ideeën, vaak ingegeven door de buitenwereld, hoe je je zou moeten gedragen.

Het opstapelen van die conditioneringen kan je vergelijken met laagjes behang die over elkaar op een muur worden geplakt. Probeer al die lagen er maar is af te stomen, dat is best een serieus karwei.

Ook bij zelfliefde/zelfvertrouwen is het een kwestie van herinneren.

Ooit had je dat in overvloed voordat ‘de laagjes behang’ er 1 voor 1 overheen werden geplakt.

En dat wordt tijd dat we dat ons weer gaan herinneren, want als je er goed bij nadenkt, is het toch op z’n minst discutabel hoe klein we onszelf vaak houden. Hoe het ons maar niet lukt die negatieve conditioneringen over onszelf af te schudden. Eigenlijk is het best on-sexy om altijd op de achtergrond te blijven, netjes, bescheiden…

Als klein kind waren we vol zelfvertrouwen. Als een vriendje of vriendinnetje niet met je wilde spelen, maakte je er vaak geen punt van en ging je gewoon met iemand anders spelen en even later zat je met z’n allen weer in de zandbak te spelen.

Andere goede voorbeelden zien we in het dierenrijk.

Een arend die tijdens een duikvlucht z’n prooi mist, gaat niet twijfelen aan zichzelf, maar zet vervolgens vol vertrouwen de volgende duikvlucht in. 

Onzekerheid en een laag zelfbeeld zijn al decennialang de grootste verkoopargumenten.

Ik vind het zelf nog steeds best lastig om mee om te gaan.

Er worden enorme bakken geld verdiend door continu in te spelen op onze onzekerheden. Denk hierbij aan alle reclame-uitingen en verkapte boodschappen die bij gebrek een schaarste en verkapt falen tot gevolg zouden hebben. Veelal gaat dit om hoe je eruitziet; materiële zaken als een bepaalde auto of huis of die vakantie die een bepaald succes in je leven vertegenwoordigt.

Het is daarom goed om er eens bij stil te staan waar je je op mentaal gebied mee aan het voeden bent de hele dag. Jezelf met anderen vergelijken die we bijvoorbeeld voorgeschoteld krijgen op social media is zinloos. Simpelweg omdat echt iedereen anders is met z’n eigen talenten.

Laat je niet gek maken, de werkelijkheid is vaak anders dan dat we visueel registreren tijdens het scrollen op je telefoon.

Je zal merken dat jezelf ertoe aanzetten deze prikkels te minderen je echt rustiger gaan maken. Je meer los zal komen van een ideaalbeeld door andere bedacht.

Ik bedoel er niet mee dat je je instagram account gelijk moet verwijderen, maar je zou wel kunnen kijken wie je nu eigenlijk allemaal aan het volgen bent. Zijn dat mensen die jou werkelijk inspireren, mensen waar jij dingen van kan leren op jouw weg naar bewustwording? Wat ook goed is, is een paar vaste momenten inplannen op een dag om in te loggen en daardoor minder lang op social media te zitten. Dat is gewoon een kwestie van goed voor jezelf zorgen.

Jij bent jij en jij bent uniek en de belangrijkste in jouw leven.

Je mag jezelf het centrum van je levenscirkel maken.

Het is tijd om het goddelijke in jezelf te erkennen en vervolgens te omarmen en te koesteren zonder jezelf te vergelijken met anderen.

Om zelfliefde te vergroten is het belangrijk bij jezelf te herkennen op welke momenten je de ‘fout’ in gaat, wanneer je eigenwaarde gaat wankelen, op welke punten je kritisch op jezelf bent en in welke situatie.

En dat begint al ’s morgens als je wakker wordt en in de spiegel kijkt.

Vraag je je dan af hoe je het geheel weer in de plooi krijgt of laat je een zachte blik over je gezicht gaan en begin je aan je skin routine? 

Misschien zeg je wel tegen je spiegelbeeld: “Hé, ik hou van jou, ik doe het voor jou.”

Klinkt in eerste instantie misschien als een stap te ver, maar dat is het niet. 

Door het uit te spreken wordt het opgeslagen in het onderbewustzijn. Als je dat maar vaak genoeg doet, ga je in je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken die het als een feit gaan herkennen om het moment dat je weer voor de spiegel staat.

Ik ben ervan overtuigd dat je je zelfvertrouwen kan trainen als een spier.

En er is niks mis mee om in het proces naar zelfvertrouwen het hier en daar te faken….

 IF YOU NEED SOMETHING TO BELIEVE IN, START WITH YOURSELF

Liefs, Karen

MOON YOGA CLUB is hét centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Binnen MOON YOGA CLUB geloven wij dat iedereen een innerlijk kompas heeft dat je succesvol door het leven leidt, ‘your true north’. Wij bieden yoga, opleidingen en trainingen met als doel dat jij kan bouwen aan jouw sterkste, meest veerkrachtige en meest optimistische versie van jezelf. Start vandaag en reserveer hier je mat >