‘Bij Yin Yoga gaat het niet om de houding perfect uit te voeren. Dit is namelijk voor iedereen verschillend. We zijn anatomisch allemaal anders gebouwd. Belangrijk is wel dat je in een bepaalde spiergroep een diepe stretch voelt. Hoe je daar komt is voor iedereen verschillend’ Aldus Marcel van de Vis Heil. Speciaal voor de workshop Yin Yoga en Chakra psychologie was hij zaterdag 27 mei in Moon Yoga Club. Door ons te wijzen op onze anatomische verschillen liet hij ons eenvoudig zien hoe je met een paar kleine verschillen allemaal het zelfde doel kan bereiken.

Qi

Het doel van Yin Yoga is om blokkades op te heffen, zodat de energie vrij kan stromen. Qi, zoals ze dat in de Traditionele Chinese Medicijnleer noemen. Qi is de energie die ervoor zorgt dat een embryo, nog voordat het hartje is gevormd, wel al een actieve bloedcirculatie heeft. De Westerse geneeskunde heeft net het bestaan van de energie banen, de meridianen, waar de Qi door stroomt erkend. In de Oosterse Geneeskunde gaan ze in dit gedachtegoed veel verder. De Yin Yoga sluit hierop aan.

Chakra’s

Belangrijke kruispunten voor de Qi zijn de Chakra’s, die een vaste plek hebben langs de ruggengraat. Hier kunnen ervaringen en emoties in opgeslagen zitten. Op het moment dat een blockade vrijgemaakt wordt door Yoga of meditatie kan deze opgeheven worden en energie vrijkomen. Dat is het moment dat er warmte, verdriet en emoties naar boven kunnen komen. De workshop werd afgesloten met een asana practice, waar we het geleerde bewust gingen ervaren. Na elke houding, gingen we liggen en heel bewust voelen welke effecten je kunt waarnemen. Je kan Qi voelen. ‘Het is een hele lichte tinteling, soort champagne met heel veel lichte bubbeltjes die door je lichaam heen stroomt.’ Ja! Ik voel het!

Yin Yoga Teacher Training

Marcel is mede eigenaar van de Yoga school Yoga Garden in Amsterdam. Hij is ook een van de assistenten van de grondleggers van Yin Yoga; Paul en Suzy Grilley. Jaarlijks keert hij terug naar Amerika om bij te blijven van de allerlaatste ontwikkelingen. Fijn voor ons, want hij deelt deze kennis graag. Voor het eerst bieden Marcel en Anat een intensieve Yin Yoga teacher training aan in Nederland bij Moon Yoga Club. Deze start 27 juli en er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar! Lees hier alles over de 100 urige Yin Yoga Teacher training>

Marcel, bedankt voor deze workshop en tot snel in de teacher training!

Namaste,

Irene