Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient dan is het wel Turmeric ook wel bekend als kurkuma. De gezonde effecten van turmeric (geelwortel) voor ons lichaam en onze hersenen zijn oneindig. Er zijn al meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen van kurkuma ontdekt en de onderzoeksresultaten blijven maar binnenstromen

Turmeric lijkt qua uiterlijk een beetje op gember. Het is ook een wortel, maar is wat fijner van structuur en aan de buitenkant oranje-geel. Van binnen is het geel en het wordt meestal in gedroogde, vermalen poedervorm verkocht. Bij Moon Yoga Club verkopen we pure, koudgeperste Turmeric sap in boosters. Het gele goed is één van de belangrijkste bestanddelen van curry. In de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunst, wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt.

We hebben de 10 meest fantastische eigenschappen van Turmeric op een rijtje gezet:

  1. Het werkt sterk ontstkekingsremmend. Kurkuma reinigt en helpt ontstekingen te voorkomen. Zeer heilzaam bij auto-immuunziektes.
  2. Het werkt kanker remmend. Uit veel recent onderzoek is gebleken dat turmeric kankercellen remt en helpt kanker te voorkomen (Goel, 2001).
  3. Het is een natuurlijke pijnstiller. De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma.
  4.  Helpt tegen chronische vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van CVS (chronisch vermoeidsheidssyndroom), zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. Curcumine kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor (NF-kB ofwel nuclear factor-kappa B) remt (Maes, 2007).
  5. Het kan Alzheimer voorkomen en verminderen. Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten die kurkuma bevatten.
  6.  Beschermt tegen de effecten van giftige chemische stoffen. Het is moeilijk om tegenwoordig niet met chemische stoffen in aanraking te komen. Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, BPA in plastic, parabenen in crèmes, er zijn duizenden chemische stoffen die in producten, de lucht en het water zitten. In ons lichaam hopen deze stoffen zich op en kunnen onze hormonale systemen flink ontregelen. Curcumine beschermt tegen minstens 31 chemische stoffen (Ji, 2014).
  7.  Het helpt bij lever en galkwalen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen beschermt kurkuma ook de gezondheid van je lever. Het is eigenlijk een natuurlijke ontgifter voor de lever.
  8. Het helpt tegen overgewicht. Kurkuma kan helpen om af te vallen en overgewicht te voorkomen doordat het de vorming van nieuwe vetcellen verhindert.
  9. Het verlicht depressieve klachten. Curcumine werkt stimulerend op de belangrijke feelgood neurotransmitters serotonine en dopamine (Kulkarni, 2008).
  10. Het voorkomt spierschade en helpt tegen spierpijn. Een turmeric Booster kan ook ideaal zijn na het sporten om spierpijn te verminderen en herstel van spierschade te versnellen (Nicol, 2015)[40].

Wist je dat er in de Sunrise, een van onze cold pressed juices, ook heel veel turmeric zit?

Waarschuwing: Gebruik je bloedverdunners of ben je zwanger? Laat de turmeric dan staan. Vanwege de bloedverdunnende eigenschappen van turmeric kunnen patiënten die bloedverdunners gebruiken beter geen hoge doseringen curcumine nemen. Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om voorzichtig te zijn met turmeric omdat het een stimulerende werking kan hebben op de baarmoeder. Volgens de University of Maryland Medical Center kan gewoon gebruik als specerij echter geen kwaad.

June 07, 2017