Yoga Nidra is een unieke techniek die zorgt voor een diepe ontspanning, het zenuwstelsel kalmeert en een helderheid van geest geeft die te vergelijken is met de meditatieve staat. Yoga Nidra, of ook wel the yogic sleep, versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 1 sessie Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap! Dat wil ik beleven. In deze blog zal ik mijn eerste Yoga Nidra ervaring met jullie delen.

Leoni en Inge, de yogadocenten, zaten kalm op de mat met om hun heen klankschalen, trommels, een Gong en muziek instrumenten waar ik de naam niet van weet. We startten met een heerlijke yoga flow van Leoni. Door de speakers klonk opzwepende muziek en we kregen een live jamsessie op trommels. Gaaf! Het ritme was aanstekelijk. Shake it. Alles werd losgeschud, handen, polsen, vingers, ellebogen, schouders, kaken, heupen, voeten, enkels. Achter mij hoorde ik uit een instrument regendruppels en ik werd besprenkeld met een geurende ‘aura spray’. Dit alles ter voorbereiding van de Yoga Nidra.

45 minuten doodstil liggen. ‘Niets bewegen, als iets kriebelt of pijn gaat doen; observeer het, neem het waar, maar beweeg niet. Dit helpt je lichaam in een diepe ontspanning te komen. En het allerbelangrijkste: val niet in slaap.’ Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het doel van Yoga Nidra is, is om een positieve gedachte te planten in je diepste onderbewustzijn. Hier zal je later bewust of onbewust profijt van hebben. Prana flows where the attention goes.’

Inge nodigde ons uit in gedachte een besluit te nemen. Ik had eerder gelezen dat deze vraag gesteld zou worden, maar ik kon op dat moment niet kiezen. Ga ik voor creativiteit of ga ik voor leiderschap? Ik hink op twee gedachtes. Had ik mij nou maar beter voorbereid. Inge ging verder: ‘Ga met je aandacht naar je linkervoet, rechtervoet, tel nu van 53 naar nul…’ Volgens mij was ik af en toe per ongeluk toch in slaap gevallen. Ik schrok wakker van warme klanken. De klanken werden woorden, deze werden zinnen en ja, ik was weer bij de les. Geen tijd om er iets van te vinden, want de yogadocent praatte aan een stuk door. Inge leidde ons naar een diepe oceaan die in ons stroomt, beschreef een eiland met prachtige landschappen en er zou een dier op mij afkomen. Ik zag er twee! Verbaasd over het beeld en het feit dat ik twee dieren zag, probeerde ik te observeren en te begrijpen wat ik zag. Een ijsbeer en een konijn. Inge vervolgde; ‘Je mag met het dier meelopen’ Help, weer die keuze..

Na afloop praten we nog even na. En juist dit onderdeel verbond de hele ervaring aan elkaar. De ijsbeer staat voor leiderschap en de konijn voor creativiteit. Er is geen keuze en het mag allebei. En het mooiste; de drie nachten die daar op volgde sliep ik als een roos en werd ik wakker alsof ik er drie weken vakantie had gehad, heerlijk! Inge en Leoni dank jullie wel voor deze magische ervaring.

Leoni Santander is yogadocent bij Moon Yoga Club en heeft haar eigen Sekoya center in Schoorl. Inge van Nimwegen is yogadocent en heeft haar eigen yogastudio in Groningen. Wil je meer weten over Yoga Nidra of je aanmelden voor het volgende Yoga Nidra event 28 mei? Lees dan verder>

May 09, 2017