Breathwork is een vorm van meditatie die zich richt op de adem en het vermogen om balans en harmonie te brengen in lichaam en geest. In de afgelopen jaren is Breathwork steeds populairder geworden als hulpmiddel voor stressverlichting, emotionele healing en spirituele groei.

Het was afgelopen zomer tijdens de Vinyasa Teacher Training dat Marcel een Breathwork sessie gaf als onderdeel van de training. We lagen stil op onze mat en werden begeleid door Joachim over de speakers en Marcel die tegelijkertijd de Engelse vertaling gaf voor de studenten uit Amerika en Duitsland.

Het basisprincipe van Breathwork is om de adem te gebruiken om lichaam en geest bewust te maken. Jouw adem is een ​​krachtig hulpmiddel om toegang te krijgen tot opgeslagen emoties, gedachten en energie en deze los te laten. Door bewust te ademen, kun je toegang krijgen tot jouw onbewuste geest en naar de oppervlakte brengen wat er mag worden losgelaten. Dit kan door middel van een diepe, langzame ademhaling, of door meer actieve technieken zoals pranayama.

‘Inhale. Hold. Exhale. Hold. Inhale. Hold. Exhale. Hold.’ Ik volgde geconcentreerd de stem van Marcel. Marcel en ik hebben elkaar ontmoet kort nadat Moon Yoga Club haar deuren opende. Een professionele relatie die inmiddels is uitgegroeid tot een waardevolle vriendschap. Marcel komt naar Moon Yoga Club en ik volg Marcel, zoals afgelopen oktober naar Portugal. Waar ik samen met Karen de Chakra meditatie opleiding heb gevolgd van Paul en Susy Grilley. Marcel assisteerde de grondleggers van Yin Yoga in deze opleiding. Een nieuwe ervaring op een nieuwe locatie, maar met Marcel erbij voelde het heel vertrouwd.

Breathwork kan worden gebruikt om stress te verminderen, de slaap te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Het kan ook helpen om angst en depressie te verminderen en het algehele welzijn te vergroten. Breathwork kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot diepere bewustzijnsniveaus en om de spirituele aspecten van het leven te verkennen.

Ik zag de mooiste kleuren en werd overvallen door een diepe rust die ik niet eerder heb ervaren. De contouren van mijn lichaam leken te vervagen en ik ging op in het mooiste paars en indigo licht. Even was daar een angst van de controle niet willen loslaten. De geruststellende stem van Marcel klonk op de achtergrond en gaf mij het vertrouwen mij mee te laten voeren in het moment.

Breathwork concentreert zich op de ademhaling. Je laat de adem natuurlijk en zonder oordeel stromen. Je let op alle gewaarwordingen in het lichaam en observeert alle gedachten of emoties die opkomen. Als de mind afdwaalt, breng hem dan gewoon terug naar de adem.

Breathwork kan alleen of onder begeleiding van een leraar of beoefenaar worden gedaan. Er zijn veel verschillende soorten Breathwork beschikbaar, waaronder Wim Hof ademwerk, transformationeel ademwerk, rebirthing ademwerk en pranayama. Elke stijl heeft zijn eigen unieke voordelen. Alle onderdelen komen aan bod in de 4 daagse opleiding Breathwork. 

Breathwork is een krachtige tool dat kan helpen om balans en harmonie in lichaam en geest te brengen. Het kan worden gebruikt om stress en angst te verminderen, slaap te verbeteren en het algehele welzijn te vergroten. Het is ook een geweldige manier om toegang te krijgen tot diepere bewustzijnsniveaus en de spirituele aspecten van het leven te verkennen. Als je geïnteresseerd bent in Breathwork, schrijf je dan vandaag nog in voor de opleiding BreathWork die aanstaand weekend van start gaat. En het leuke? Moon Members krijgen een fixe korting!

Ik doe zelf ook zeker mee en heel veel zin om weer met een van mijn favoriete teachers te studeren. Leuk als ik je daar zie. 

Liefs Irene

MOON YOGA CLUB is hét centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Binnen MOON YOGA CLUB geloven wij dat iedereen een innerlijk kompas heeft dat je succesvol door het leven leidt, ‘your true north’. Wij bieden yoga, opleidingen en trainingen met als doel dat jij kan bouwen aan jouw sterkste, meest veerkrachtige en meest optimistische versie van jezelf. 

 Op de foto Marcel van de Vis en Irene le Roy