Waarom is Yoga zo goed voor je?

Als je veel aan Yoga doet voel je je goed. En met een klein beetje toewijding en een beetje yin en yang yoga, kun je je leven immens verbeteren. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit blog leg ik het uit. 

Er gaat niets boven een goede stretch zo nu en dan. Het maakt ons leniger, hebben meer controle over ons lichaam en zorgt voor een lichter gevoel. Juist voor degene die meer gefocused zijn op intensieve work outs zoals hardlopen, krachttraining en mountainbiken, omdat tijdens deze sporten je spieren en gewrichten de neiging hebben wat stijver te worden.

Daarom kom je waarschijnlijk graag naar mijn Stress Relief Yin les. Of doe je graag wat Sun Salutaions tijdens de Core Power les van Daniela. Merk je dat je lichaam snel sterk en flexibel wordt van een Detox les van Livia. Maar er is nog zo veel meer waarom yoga zo goed voor je is. Er zijn evenveel subtiele voordelen als er poses zijn in een yoga flow van Godaya. En met een klein beetje toewijding en een beetje yin en yang yoga, kun je je leven immens verbeteren. 

Meer weten? Hieronder zal ik het proberen toe te lichten: 

Mijn favoriete reden om yoga te doen, is het mentale voordeel na slechts één yoga sessie. De mentale voordelen zijn eigenlijk net zo belangrijk als de fysieke voordelen. Talloze studies hebben aangetoond dat langdurige beoefening van yoga buitengewoon heilzaam is voor een kalme geest, ontspanning bevordert, symptomen van angst verlicht en het leven met depressie iets dragelijker maakt. Een paar keer per week yoga doen, verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Het is bewezen dat lagere niveaus van cortisol in het algemeen gepaard gaat met een betere mentale gezondheid. De ademhalingstechnieken tijdens de Kundalini lessen van José en Mirjam van Maanen, de verbonden ademhaling tijdens de les van Rolandjan en de Ujjayi die Daniela en Livia toepassen in hun yogalessen, zijn ook geweldige hulpmiddelen om in je dagelijks leven te gebruiken wanneer stressvolle situaties zich voordoen.

Heb je last van Insomnia of slaap je slecht? Yoga is het antwoord. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging de slaapkwaliteit verbetert. Het blijkt dat yoga het meest effectief is voor een goede nachtrust. De wekelijkse Yoga Nidra van Godaya staat gelijk aan 4 uur slaap! De Stress Relief lessen van Aisha, Godaya, Mirjam en mij met veel Yin en Hatha verhoogt de afscheiding van melatonine, het belangrijkste slaaphormoon. Zelfs het vasthouden van een paar ontspannende houdingen zoals Childspose of Happy Baby voor dat je het bed in gaat, werkt positief op je slaap. 9 februari zal ik Yin Yoga combineren met Yoga Nidra. De ultieme combinatie voor minder stress in je lijf, meer rust in je hoofd en een goede nachtrust. Meer informatie over dit event vind je hier> 

Tegenwoordig zitten we uren achter een computer. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen en lang zitten in een slechte houding is de basis van veel lage rug-, nek-, en schouderklachten. Ook de spieren in je borst en heupen kunnen als gevolg hiervan stijf worden. Gelukkig biedt yoga uitkomst en zorgt voor een goede doorstroming van energie, sterkere spieren en een correcte lichaamshouding. Al na een paar yoga lessen per week is je houding aanzienlijk verbeterd. Je staat meer rechtop en je zult veel minder last hebben van hoofdpijn en stijfheid in je spieren. 

We zoeken naar balans in alles wat we doen. Dus waarom niet in ons lichaam? Balans is niet alleen goed voor snowboarden of surfen. Meer balans zal elke fysieke inspanning naar een hoger niveau tillen. Tijdens de Core Power van Daniela, de Detox of Pilates van Livia en de Barre Yoga les van lilly versterk je je buikspieren. Denk er maar eens aan wanneer je de volgende keer in tree Pose staat, Half Moon of Boot pose.  

Yoga verbetert de bloedcirculatie in je lichaam. Zorgt ervoor dat alle organen en uiterste puntjes van je lichaam voorzien worden van voedingsstoffen en zuurstof. Een goede bloedcirculatie voorkomt hart- en vaatziektes. Yoga is een fantastische manier om alles goed te laten stromen in je lijf, zeker als je een zittend beroep hebt! Het grote voordeel hiervan is dat je ook veel minder last zult hebben van wintertenen, zwakke nagels en spierkrampen. 

And last but not least, yoga harmoniseert de flow of Chi in je lichaam. Japanners noemen het Ki. In India, vanuit de Ayurvedische leer, noemen ze het Prana en de Chinese geneeskunde heeft het over Chi. Hoe je het noemt maakt niet uit, maar yoga harmoniseert de flow van je levensenergie. Marcel en Anat, de internationale top docenten die jaarlijks in de zomer hun yoga opleidingen aanbieden bij Moon Yoga Club, leren een functionele benadering van yoga. Als een mantra klinkt het zomers in de studio; 'het er niet om gaat hoe je eruit ziet in een pose, maar hoe je je voelt achteraf.'

Moon Yoga Club biedt meer dan 100 (!) yoga lessen per maand. Het team van dedicated yoga teachers van Moon Yoga Club ziet je graag op de mat. Lees meer over onze verschillende yoga lessen én de docenten in de gratis Moon Yoga Club app. 

Namasté

Irene