Finding your True North gaat niet perse om het behalen van doelen of succes. Finding your True North gaat over het vinden van jezelf op weg naar jezelf.  In de finding your true north workshop afgelopen zaterdag hielp ik mensen uit Amsterdam, Duitsland en Zuid-Holland om met hen een innerlijke reis te maken naar zichzelf. En… als je op weg bent naar jezelf, zul je zien dat alles beter gaat stromen, waardoor doelen of succes zeker niet uitgesloten zijn, maar anders uitpakken dan je eerst had gedacht!

Voor een aantal deelnemers was de workshop onderdeel van de Bergen aan Zee Full Moon retreat in samenwerking met Hotel Nassau. Het is mooi hoe Bergen en Moon Yoga Club helemaal tot zijn recht komen op deze manier. Dit maakt voor mij iedere workshop weer anders. Daarnaast kwam de volle maan binnen schijnen. De Volle maan stond deze keer voor inkeer, het loslaten aan de Aarde en in het teken van de milt.

Wat is your true north, je innerlijk kompas?

In de Yoga ga je tot de kern van jezelf en kom je uit bij de Ziel, your true north. In verschillende tradities wordt de Ziel als iets anders gezien. Sommige richtingen zeggen: de Ziel blijft over als je alles wat het niet is, afpelt. Andere richtingen zeggen dat je tot de Ziel komt door ethisch te leven en te werken aan purificatie, onderscheiding en het innerlijk reizen. De ziel is in ieder geval niet je ratio en het is ook niet precies wat je ‘wil’.

Als je Ziel tot je spreekt is er wat anders aan de hand. Je echte stem ziet door de dingen en illusies van de dag heen en onderscheidt het echte van het onechte. Als je de flow in je leven de dingen laat bepalen kijk je vanuit een ruimer perspectief van wat er mogelijk is, je ziet het grotere plaatje en kiest op een wijzere manier naar de dingen die er zijn. Je laat je niet door angst of controle dicteren, maar zorgt dat de dingen gaan kloppen. Situaties worden dan minder verkrampt en nieuwe mogelijkheden ontstaan. Als het aan je ratio ligt handel je vaak vanuit angst en risicobeperking. Als het aan je wil ligt handel je vaak vanuit verleiding, of ongeduld en word je boos, als je ‘wil’ niet tegemoet wordt gekomen. In de meeste yoga stromingen worden ratio en de wil meer op de achtergrond geplaatst en word je uitgenodigd om te luisteren naar je Ziel, je innerlijk kompas.

Workshop Finding your true north

Je innerlijk kompas geeft je een vervuld gevoel wanneer een keuze past. Dit zijn keuzes, die overeenkomen met wie je bent, met wat je kunt en die goed ‘voelen’ van binnen en die echt past bij jou. Om naar dit gevoel te komen, hebben we tijdens de workshop afgelopen zaterdag specifieke meditatie oefeningen gedaan. En zijn we gaan spelen met opstellingen. Opstellingen brengen je in contact met intuitief gevoel in je lichaam, wat je niet kunt verklaren met je hoofd. Je gaat iets in constellatie zetten totdat het voor jou klopt, ookal kun je het niet beredeneren. Er ontstaat een ander soort voelen: intuitief.

We zijn eerst een levend kompas gaan vormen van ons zelf in relatie met elkaar in de groep. Een persoon was de wijzer. De anderen waren de richting. En door mensen op te stellen werd duidelijk waar mensen moesten gaan staan ten aanzien van elkaar, zelfs zonder dat men elkaar kende.

Ook hebben we deze opstellingen gebruikt in spelende vragen, waarin je richting moest bepalen, vooral als deze keuze in het dagelijkse leven wat rationeel aanvoelde. Zoals twijfelen tussen ‘ja’ en ‘nee’, of ‘wel doen’, of ‘niet doen’. De voors- en de tegens, we kennen ze. Doordat je met opstellingen werkt, gaat je lichaam direct voelen welke richting wel stroomt en welke richting niet stroomt. Je komt door opstellingen direct in contact bv. met je emoties en ‘gut’-feeling. Als je deze benoemt, begrijp je ook beter wat je vindt.

Bij de meesten werd zo de hoofdneiging in een keuze al snel duidelijk, zoals links of rechts gaan, maar was er altijd nog een klein stukje twijfel tot definitief ergens de knoop doorhakken. Sommigen kwamen er samen met mij achter:
-het heeft meer tijd nodig, om de invulling te krijgen, die het nodig heeft.
Anderen kwamen er samen met mij achter:
-dat langer wachten geen zin had, en eigenlijk een kwestie was van rondjes malen in je hoofd. Het was dan gewoon tijd om de sprong te wagen.
Door bv zo’n opstelling kon je voelen hoe de toekomst voor je zou voelen. En dit is iets anders dan hoe je denkt dat de toekomst is.

Oefening: find your true north

Twijfel je over een bepaalde keuze en wil je ook beter in contact wilt komen met je innerlijke stem –your true north? Probeer dan je buik, je hart en je hoofd middels deze oefening meer in connectie te brengen met elkaar.

Stap 1. Ga in lotus houding zitten, recht je rug en sluit je ogen. Benoem in je hoofd het onderwerp waar je meer inzicht in wilt.

Stap 2. Ga nu met je aandacht naar je buik. Je buik waarschuwt je voor bepaalde dreigingen en zal je altijd proberen te beschermen en heeft in die zin het beste met je voor. Het is een soort oerinstinct. Als je buik protesteert, staat eigenlijk de rem erop. Ga na hoe deze voelt.

Stap 3. Ga vervolgens met je aandacht naar je hart. Probeer je hoofd helemaal leeg te maken en geen aandacht te geven aan gedachtes. Ga met je volle aandacht naar je hart. Het hart is in staat om je belangeloos te adviseren: ja, nee, links, rechts. Het is een neutrale raadgever. Het hart kun je horen als je heel stil bent en stopt met luisteren naar je hoofd.

Stap 4. Ga vervolgens met je aandacht naar je hoofd. Het hoofd is nuttig als het gaat om gezond boeren verstand en de kennis die je hebt uit eerdere ervaringen, of om overzicht te creeren. Maar het hoofd is wat minder nuttig als het gaat om problemen en zorgen creeren. Hoor je gedachtes. Laat ze voorbij komen als wolken aan de lucht en geef er verder geen aandacht aan.

Stap.5 Open je ogen. Door je buik, hart en hoofd te voelen en te horen en meer op elkaar af te stemmen. Neem je begin vraag weer naar voren en probeer je volgende stap te bepalen rekeninghoudend met de informatie die je hebt verkregen van je buik, hart en hoofd. Herhaal deze oefening zo vaak mogelijk en je zult merken dat het invoelen gemakkelijker zal gaan en je hier meer informatie uit zult halen dan je nu misschien denkt.

Godaya Komen, coach en yoga docent bij Moon Yoga Club. Als je de workshop hebt gemist, maar meer wil voelen wat er bij je past? Dan nodig ik je graag uit een keer een Finding Your True North coaching-healing sessie samen met mij te doen. Meer informatie vind je hier >

 .