We weten het allemaal, de meeste van ons zijn bijna vastgegroeid aan hun telefoon. Ooit moest ons brain alert zijn op primair gevaar omdat we prooidieren waren en we moesten overleven in de natuur.
Ons brain scant daarom nog steeds als het ware bijna iedere seconde of er gevaar dreigt. Wist je dat als je telefoon naast je op de tafel ligt dit wordt betiteld door jouw brain als mogelijk gevaar? Immers berichten die binnen kunnen komen kunnen om actie vragen, een onmiddellijke antwoord kan ‘vereist’ zijn, berichten op social media kunnen op wat voor manier dan ook verwerkt moeten worden in je onder bewustzijn. Kunnen emoties van onveiligheid, laag
zelfbeeld of schaamte opleveren. Dit is de reden dat je brain continue alert is met een telefoon in de beurt, zelfs als je je telefoon op vliegtuigmodus hebt staan.
Voor je brain is een bizon die op je af komt rennen hetzelfde als een oplichtende gsm. Klinkt bizar maar inmiddels een wetenschappelijk onderbouwd feit.
Hoe meer prikkels het brein krijgt hoe meer het zal gaan vragen om prikkels.
Nu zal je misschien denken wat is er mis aan een beetje afleiding?
Dan kan ik even de aandacht richten op iets heel anders en stop ik met piekeren.Maar wat je eigenlijk doet is afleiding zoeken dat je weghoudt van de vraag; waarom voel ik de stress, waarom voel ik me opgejaagd en daardoor zal het alleen maar verergeren. JE VERZET JE TEGEN DE STRESS EN VERZET IS DE EERSTE VORM VAN LIJDEN
Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het verwerken van al die prikkels heel veel energie van je vraagt. Dus als je na een lange dag denkt ik pak even een moment voor mezelf en je gaat even lekker scrollen op je telefoon (en wie doet dat niet?) blijf je dus veel energie gebruiken en ben je juist niet aan het uitrusten. Nu is het natuurlijk niet zo dat je moet stoppen met sociale media want natuurlijk mag je geïnspireerd en vermaakt worden. En je whats app hoef je ook niet van je telefoon te gooien en onbereikbaar te zijn. Maar je kan het wel degelijk doseren.Je kan je telefoon regelmatig buiten je gezichtsveld leggen, thuislaten met boodschappen doen en ’s avonds voor het slapen gaan ergens buiten de slaapkamer leggen. Je kan je telefoon zo instellen dat er dan nog wel gewone sms berichten binnen komen, voor het geval dat....
Wandelen in de natuur is natuurlijk super goed voor je maar doe het is zonder muziek of een van al die podcasts die je nog moet luisteren.
Op die manier komt je brain echt tot rust en vanuit die rust poppen de mooiste creatieve ideeen naar boven. Je gaat je serieus uitgeruster en energieker voelen. Let’s do this and get the right inspiration for 2023!
Liefs, Karen
December 22, 2022