Recept Zomerse asperges

Deze salade komt zo’n 2 x per week bij ons op tafel. Zomers én winters. Natuurlijk steeds net even in een andere variant, maar deze makkelijke groene salade past eigenlijk altijd en overal wel bij. En daarom vond ik het echt wel eens tijd worden om het recept uit te schrijven en er een zomerse twist aan te geven met de bite van de gember en het zuurtje van de citroen. Het is altijd een hit als mensen komen eten en erg makkelijk om te maken.

Dnapperige groene asperges, courgette, brocolli in combinatie met de de frisse romaine sla en een dressing van gember, knoflook en citroen, maken dit gerecht ideaal als lunch. Serveer er risotto of couscous bij en dan is het een heerlijk hoofdgerecht. 

ingrediënten: voor 2 personen

100 gram Haricots verts

150 gram Broccoli 

150 gram/ medium courgette 

100 gram Groene Asperges

De verhouding is wat ik toevallig nog in de keuken had liggen. Wil je bijvoorbeeld  meer courgette toevoegen of ben je de brocolli vergeten? No worries, dit gerecht lukt altijd. Probeer wel zo veel mogelijk groene groente te gebruiken. 

1 flinke scheut olijf olie

Flinke snuf grof zeezout (naar smaak)

1 kleine krop Romaine sla


Dressing:

1 duim verse gember

1 flinke teen knoflook 

Geraspte citroen schil van halve (bio) citroen 

sap van halve (bio) citroen 

halve theelepel zeezout (naar smaak)

Chili vlokken 

2 theelepels olijfolie


Topping: optioneel

pompoen pitten geroosterd

zonnebloem pitten geroosterd

hennepzaadjes

Bereiding:

1. verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Snij de courgette in grove stukken. De broccoli in kleine roosjes. En verwijder de uiteinden van de asperges en de haricots verts.

Verdeel alle groentes in een, met bakpapier beklede, ovenschaal. Doe de olijfolie erbij en het grove zeezout. Hussel het door elkaar en zet in de oven. Voor ongeveer 25-30 minuten. Roer halverwege nog even door.

* als je zin hebt kun je de courgette in plakken snijden en samen met de asperges grillen in een grill pan. Dit is iets meer werk misschien omdat de meeste grill pannen niet heel groot zijn en je de oven zijn gang kan laten gaan!

2. bereid in de tussentijd de dressing. Rasp de gember, de knoflook (of in knoflookpers) en de schil van de citroen.

Voeg dan alle ingrediënten bij elkaar en roer goed door. Proef even of het naar jouw smaak is pas het eventueel aan. 

3. Haal de groente uit de oven. Was de sla en verdeel de bladen over een schaal of bord.

Giet de dressing over de groente en roer door. En leg het groente mengsel dan op de schaal of het bord en serveer meteen. De salade zal dan lauw warm zijn. Je kunt het natuurlijk ook koud eten.

Eet smakelijk!

Liefs, Natascha