Brünhilde's favo vegan recept

Vorige maand gingen ruim 1100 mensen naar Moon Yoga Club voor een yoga les. Wie zijn dit en wat is hun verhaal? Deze maand zetten we Brünhilde in het zonnetje en die bedenkt de meest lekkere vegan recepten: 

Mijn naam is Brünhilde en ik ben in 2012 overgegaan op volledig plantaardig eten. Ook wel vegan of plantbased genoemd. Ik ben daar zo enthousiast over geworden dat ik in 2015 een website heb opgezet waarin ik schrijf over mijn plantaardige leven, mijn reizen en waar ik mijn recepten deel. Ik hoop daarmee mensen te inspireren en te laten ervaren wat ik zelf heb ervaren. De fysieke voordelen die het mij heeft gebracht (gewichtsverlies, stabiele hormoonspiegel, verbeterd gebit, meer energie) die gun ik iedereen, net als dat ik iedereen wil laten mee genieten van hoe lekker deze manier van eten kan zijn. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat het beter is voor onze planeet en onze dieren. 

Naast plantaardig koken heb ik ook een grote passie voor Israël. Maar sinds augustus heb ik er een derde passie bij; Yoga. Want naast gezond eten en dagelijks mediteren voelde ik de behoefte om mijn lijf sterker en soepeler te maken. Bij een zoektocht op internet vond ik de Moon Yoga club en afgelopen augustus ben ik begonnen. Eerst heb ik een tijdje alleen de Stress Relief class gedaan en na een maand ben ik de Open Heart class erbij gaan doen. Een enkele keer doe ik mee met de Detox of een pop-up class. Ik vind het allemaal even heerlijk, en ik geniet van de warme liefdevolle sfeer die er heerst. Het is natuurlijk ook top dat je 7 dagen in de week terecht kunt. Ik probeer dan ook minimaal 4 keer in de week te gaan, wat gelukkig vaak lukt. Ik merk ook daadwerkelijk aan mijn lijf dat het soepeler is en sterker en dat voelt zo goed! Hierdoor heb ik stiekem een nieuwe droom; een culinaire yoga reis naar Israël. Ik hoop dit in de toekomst te kunnen realiseren. 

Recept: Zoete aardappelpuree met boerenkool en geroosterde kikkererwten

Dit recept is ideaal voor mensen die kennis willen maken met plantaardig koken. Plantaardig koken is namelijk niet ingewikkeld en hoeft niet gepaard te gaan met gebruik van heel veel ingrediënten. Bovendien is het heerlijk, uiterst voedzaam en gezond. De zoete aardappel bevat veel anti-oxidanten en vitaminen en is zeer vezelrijk. De boerenkool is een echte super-food en heeft een ontgiftende werking (net als alle andere groene bladgroente). En kikkererwten zijn kleine proteïne bommetjes.

Zoete aardappel puree met boerenkool en geroosterde kikkererwten

Ingrediënten

1 kg zoete aardappels

3 ons boerenkool (gesneden)

1 medium (rode) ui

1 rode chilipeper (optioneel)

2 tenen zwarte knoflook (hoeft niet maar geeft wel een heerlijke smaak)

2 tenen knoflook

400 gr. kikkererwten (blik/pot)

1 tlp gerookte paprikapoeder

½ tlp Isot peper (Urfa flakes) optioneel

zeezout en peper

Olie om te bakken (bijv. Kokosolie)

Bereiding
Begin met het schrobben of schillen van de zoete aardappels (je kunt de schil gewoon meekoken voor een rustiekere variant). Snij ze in medium grote stukken, doe ze in een pan met water (niet te veel) en breng ze aan de kook tot ze gaar zijn.

Snijd ondertussen ui en de chilipeper in ringen (verwijder de zaadlijsten van de peper) en snijdt alle knoflook tenen in stukjes.

Giet de kikkererwten in een zeef en spoel ze af met koud water. Laat goed uitlekken en dep eventueel wat droog met een stuk keukenpapier. Doe ze in een ovenschaal, meng ze met de theelepel gerookte paprikapoeder, twee theelepels olijfolie en een snufje zeezout. Rooster ze in een voorverwarmde oven (180℃ ) voor ongeveer 10 minuten.

Geroosterde kikkererwten

Bak ondertussen in een hapjespan of wok op middelmatig vuur de ui en de chilipeper in een eetlepel kokosolie. Wanneer die zacht zijn voeg je de knoflook toe en bak die voor 2 minuten al roerend mee Voeg dan in plukken de boerenkool toe, terwijl je die steeds omschept. Als de boerenkool ietwat zacht is geworden voeg je naar smaak zout en peper toe en als je dat gebruikt de Isotpeper. Schep goed om en zet het vuur op zijn laagst. Ondertussen zullen de zoete aardappels gaar zijn. Giet ze goed af, laat ze twee minuten nastomen, voeg dan zout en evt. peper toe en stamp ze grof of fijn (net wat je lekker vindt). Serveer de boerenkool op de zoete aardappel puree en daarboven op de kikkererwten.

Eet smakelijk

*voor een gebakken spekjes effect kun je de  kikkererwten ook vervangen door reepjes gebakken gerookte tofu (verkrijgbaar in natuurwinkels)

*dit boerenkool mengsel is ook heerlijk gemengd met quinoa ipv zoete aardappel

*voor nog meer pit kun je ook harissapoeder en/of chilivlokken aan de boerenkool toevoegen tijdens het bakken

Ben je benieuwd naar meer lekkere vegan recepten? Kijk dan even op www.everydayplantpower.com of vraag het Brünhilde na een van haar yoga lessen bij Moon Yoga Club.